Onnistuneet kesäjuhlat juhlateltta- ja kalustevuokraajan näkökulmasta – kokemuksia matkan varrelta

Tästä alkaa Samirentin blogit:

Lunta on meidän pihassa enemmän kuin minun miesmuistini kantaa. Helmikuun lähtien jokainen luminen sääennustus tuo samat kysymykset ajatuksiin – kauanko ja paljonko, mihinkä lumen saa mahtumaan. Lumi tuo kaamokseen valkeuden ja mahdollisuuden harrastaa monia lajeja, mutta tässäkin lajissa kohtuus olisi paikallaan. Lumitöitä tehdessäni ajatukseni usein leijailevat tulevaan kesään. Se ei johdu vain siitä, että näkemäni kesämaisema mainoskuvissa tuo nenääni vasta leikatun nurmikon tuoksun tai sen fiiliksen, kun lämmität saunan ja ja pulahdat kesäiltaa ihaillen raikkaaseen järviveteen. Kesäajatukseni ovat usein tulevan sesongin ajatuksia. Olen pitkään ajatellut kirjoittaa aiheesta ”Onnistuneet kesäjuhlat juhlateltta- ja kalustevuokraajan näkökulmasta – kokemuksia matkan varrelta”. Alla olen niitä ajatuksia kirjannut.

Kesäjuhlien onnistumiseen vaikuttavat monet tekijät. Ihan ensimmäisenä minulle tulee mieleen tila, missä juhlat pidetään. Onko juhlijoille riittävästi tilaa? Vieraiden viihtyvyys kärsii ahtaissa paikoissa. Lisäksi fiilistä laskee huomattavasti, jos vieraat on ripoteltu eri huoneisiin tai tiloihin näkemättä toisiaan tai juhlien päähenkilöitä. Eli kun vieraat osallistuvat juhlaan isossa yhteisessä tilassa, yhteenkuuluvuuden tunne lisääntyy ja onnistuneen juhlan mahdollisuudet ovat suuret. 

Toisena asia, mihin vain suurvallat voivat vaikuttaa on sää. Suomalaiset ovat kokemusasiantuntijoita vaihtelevasta kesäsäästä. Älä siis luota siihen, että juuri juhlien viikonloppuna ei sada. Suomessa voi sataa lunta jopa juhannuksena. Sade ei ole ainoa juhliin vaikuttava säätekijä. Täällä Suomessa olemme huonosti sopeutuneet suoraan pitkäaikaiseen auringonpaisteeseen ja sen tuomaan lämpöön. Juhlat vain auringon alla on mukava ajatus, mutta aina kannattaa hypätä vieraiden juhlatamineisiin ja miettiä kuinka mukavat ne tummat perinteiset miesten puvut ovat auringossa. Vieraat hakeutuvat virallisen osuuden jälkeen varjoihin ja juhlatunnelma latistuu, kun ihmiset ovat hajallaan.

Kolmas asia mielessäni on aikataulu. Juhlabudjetti tuppaa yleensä venymään ja sitä yritetään pitää aisoissa mm. juhlapaikan tai juhlateltan vuokra-aikaa minimoimalla. Lyhyt juhlien valmisteluaika juhlapaikalla, aiheuttaa isoa stressiä järjestäjissä. Erittäin usein juhlapäivälle jää lukuisia tehtäviä hoidettavaksi kaikesta ennakkovalmisteluista huolimatta. Juhlapäivän aamuna kaiken kruunaa jännitys siitä, saapuuko se juhlateltta ja koska, minkälainen on juhlatila, saadaanko se koristeltua, mitä jos tavarantoimittajien auto hajoaa jne. Kokemukseni pohjalta neuvon teitä vuokraamaan juhlatilan tai juhlateltan jo juhlaa edeltävänä päivänä, niin jää hampaitten kiristely ja mykkäkoulut vähemmälle juhla-aamuna.

Neljäntenä asiana minulle tulee mieleeni aikataulu. Joka kesä olen saanut soittoja juhlien järjestäjiltä, jopa itkun sekaisia, jotka ovat järjestämässä juhliaan tulevana viikonloppuna ja sääennuste lupaa pelkkää sadetta perjantaista sunnuntaihin. Telttoja ei ole vapaana ja meidän on pakko myydä ”ei oo:ta”. Kun suunnittelette kesäjuhlia olkaa ajoissa liikkeellä kaikkien ulkopuolisten toimijoiden kanssa. Näin varmistatte itsellenne ne palvelut, joita haluatte juhliinne. Se ylioppilasjuhlaviikonloppu on vuoden kiireisin hetki alan yrittäjille eli varaa ajoissa telttakatos, juhlapaikka ja sinne tarvittavat välineet.
Hyviä suunnitteluhetkiä kesän juhliin ja muistakaa kysyä neuvoja juhlien ammattilaisilta!

Jaa artikkeli: